Tornar a l'índex

L'Associació

 
 
 
 

Festes de Sant Domingo


Programa de festes

  Història | Activitats | La revista | Els gegants

Història

Les inquietuds i les ganes de la defensa de les tradicions va provocar que a la dècada dels anys 80 nasquessin a Manacor una sèrie de moviments veïnals. Un grapat de conventers (així anomenen a Manacor la gent que col·labora amb el Convent dels Pares Dominics) encapçalats pel Prior del Convent, Fra Gabriel Bauça, restauraven l'any 1.984 les tradicionals Festes de carrer de Sant Domingo de Guzmán, fundador de l'Ordre de Predicadors.

Les tradicionals festes venien celebrant-se des de la fundació del convent, l'any 1.576, si bé hi va haver alguns espais de temps sense celebració folklòrica alguna, tot i que els actes religiosos es vengueren celebrant puntualment cada dia 4 d'agost. El fet que Manacor sigui una ciutat costanera, va suposar que a partir de la segona meitat del segle XX el mes d'agost tothom estiuejàs fora de Manacor; és per això que la festa religiosa es va traslladar al 24 de maig, data de la commemoració del trasllat de les despulles de Sant Domingo de Guzmán a l'actual cripta de Bolònia.

La restauració de la festa de l'any 84 va ésser el punt de partida de la nostra Associació. Ens vàrem constituir com a Associació de Veïnats i es començà a treballar en favor de la barriada. La denominació de la nova entitat veïnal va ésser "Associació de Veïnats des Convent", que estava integrada per les barriades des Convent i s'Antigor. Anys desprès s'incorporà la barriada d'es Tren, i a conseqüència de la fundació de la Federació d'Associacions de Veïnats de Manacor, la nostra associació va admetre la barriada del Centre de la Ciutat.

Sense oblidar el motiu que impulsà la fundació, l'Associació celebra actualment les Festes de Sant Domingo. La data de les festes és al voltant del 24 de maig.

Des de la nostra fundació venim reivindicant la restauració del Claustre, monument Nacional del segle XVI. Una vegada a l'any la reivindicació es fa des del mateix Claustre, sopant baix el lema "Sopar de Companyerisme", a la vegada que es conviden a les Autoritats locals a reivindicar amb nosaltres la restauració.

Actualment, la Junta Directiva de l'Associació està formada per:
President: Antoni Oliver Perelló  
Vicepresident: Mateu Riera Sureda  
Secretari: Joan Febrer Colomina  
Tresorera: Joana Maria Oliver Vaquer  
Vocals 
     Francesc Oliver Binimelis  
     Catalina Ferrer Vidal  
     Maria Àngela Riera Sureda  
     Miquel Caldentey Limones  
     Joana Perelló Nadal  
     Margalida Fullana  
     José Alijarte Vázquez  
     Catalina P. Vaquer Rosselló
     David Pascual Acedo
     Jaume Perelló Ligero
     Maria Pons Pons
     Xesca Forteza Pernia
 

 
 
Activitats
 
El dia 30 de maig de 2003 l'equip de futbet de l'Associació va participar en el Torneig de Futbet d'Associacions de Veïnats que organitza l'Ajuntament de Manacor. Aquest any el nostre equip va quedar classificat en la quarta posició.

Pitjau aquí per veure la foto de l'equip de l'any 2002, que va quedar en cinquena posició.
Pitjau aquí per veure la foto de l'any 2001. 

Pitjau aquí per veure el programa de Festes de Sant Domingo d'enguany.
 
 
 
La revista
 
L'Associació de veïnats té una revista, anomenada "Bon dia". En ella es parla del que passa per les nostres barriades i a Manacor. La seva periodicitat és irregular, ja que apareix quan hi ha algun event o notícia que cal fer saber als socis. Cada soci reb a casa seva la revista així que surt.
 
Pitjau aquí per veure les revistes aparegudes

 

 
 
Els gegants
 
L'Associació té dos gegants, que surten juntament amb els Moretons i s'Alicorn per les festes de Sant Domingo. Representen un moro i una pagesa.
 
Pitjau aquí per anar a la pàgina dels gegants.
 

Índex | L'Associació | Els Moretons | La Cursa | Les Festes | Els Gegants | Els Monuments www.elsmoretons.com