Tornar a l'índex

S'ermita del Rosari o del Puig de Santa Llúcia


Se la coneix de diferents maneres: Ermita del Puig de Santa Llúcia, Del Frare Oleza, i De la Mare de Déu del Roser.

L'ermita de la Verge del Rosari està ubicada en el Puig de Santa Llúcia, a dos kilòmetres de Manacor en direcció cap a Felanitx. Va ser fundada per una petita comunitat d'ermitans al segle XVII, per rendir culte a la Mare de Déu del Roser o Nostra Senyora del Rosari, però va quedar abandonada aviat. El 1960 passà a ser propietat de la Comunitat dels Pares Dominics de Manacor. En ella s'han realizat tot tipus d'activitats: religioses, lúdiques, deportives, veïnals, convivències, acampades... Des de l'any 1993 al 2004, l'Associació de Veïnats d'es Convent, es Centre, es Tren i s'Antigor hi va organitzar una carrera popular a peu.

La imatge de la Verge del Rosari es una talla molt antiga, del segle XV, hermosa i molt valuosa. Aquesta imatge només s'exposa en els grans aconteixements, i roman custodiada en el Convent de Sant Vicenç Ferrer tot l'any.

L'estil de l'ermita és Modern (1916-1961), però l'interior té l'arc de diafragma com al primer gòtic illenc. De fet, el 1275 l'ermita ja existia (seria, per tant, un gòtic primitiu). A la reixa de l'entrada se veuen la creu dominicana i els escuts de Catalunya, Mallorca, Aragó i València. L'escut de l'entrada correspon a l'escut de l'Ordre Dominicana de la província d'Aragó, que es on pertany Mallorca. Encara queden restes de la primitiva ermita del segle XVII.

 

A.VV. d'es Convent, es Centre, es Tren i s'Antigor - Manacor - Illes Balears