Bon dia
A.V.V. D’ES CONVENT, ES CENTRE,
ES TREN I S’ANTIGOR
MAIG DE 2001
BUTLLETÍ NÚMERO 10
 
JA TENIM AQUÍ SES FESTES DE SANT DOMINGO
 
Un any més ens trobam al mes de maig, que és el mes on celebram les festes de Sant Domingo. Enguany, encara més, els Moretons seran els grans protagonistes, a causa del Reconeixement de Mèrits rebut al mes de febrer per part del Patronat de l’Escola Municipal de Mallorquí.

El mes de Maig és un més molt concorregut de festes: les del Sant Cristo de la fe del barri de Fartàritx, les de Sant Isidre de s’Agrícola, les de Sant Domingo de la nostra Associació, la cursa de la Salle, i per acabar, les Fires i Festes de Primavera de l’Ajuntament de Manacor. Resulta, doncs, que tenim més festes que dies dins el mes. Per aquest motiu, la Junta Directiva de la nostra Associació s’ha vist en la necessitat de reestructurar el programa festiu fent alguns canvis. Entre ells destaca el treure del programa de festes la Cursa Popular “Pujada a s’Ermita”, que es realitzarà al mes d’octubre, mes més tranquil festivament parlant, i, a la vegada, es farà coincidir amb la Festa de la Mare de Déu del Roser, titular de s’Ermita. Per donar més importància a la cursa, s’està en contacte amb el Delegat d’Esports del nostre Ajuntament per tal que la carrera vengui contemplada dins el calendari balear d’Atletisme. D’aquesta manera, la nostra Associació col·laborarà en divulgar el nostre municipi arreu de totes les Illes Balears.
 
 
RECONEIXEMENT DE MÈRITS ALS MORETONS
 
El passat dia 2 de febrer amb motiu de 139è aniversari del naixement de Mossèn Antoni Maria Alcover i el primer centenari de la Lletra de Convit, es realitzà l’acte de lliurament del reconeixement de mèrits 2000. L’acte es desenvolupà al Teatre Municipal, i va contar amb la representació de les Autoritats locals i de les Illes Balears. També hi va haver un molts d’amics dels Moretons que ompliren el teatre, la qual cosa demostra que el Moretons són de Manacor, ja que es podien veure persones de tots els indrets de Manacor.
 
La nostra Associació va intentar acudir a l’acte amb el màxim de dignitat, i per això va haver de fer uns preparatius. Una vegada que l’ajuntament de Manacor ens comunicà la noticia ens vàrem plantejar qui havia de rebre el reconeixement. El que era clar era que la distinció es donava als Moretons, els d’ahir, els d’avui, i, perquè no, també als de demà; en definitiva a tots i cada un de les persones que envolten als sis nins que fan el ball físicament parlant. Per que tots es sentissin representats vàrem cercar a sis moretons de diferents generacions. Aquests foren en Miquel Galmés, en Francesc Perelló, n’Antoni Miquel, en Montserrat Nadal, en Mateu Vidal i en Xisco Miquel Oliver. També, i en motiu de l’ocasió, vàrem fer les corones i les camies noves. Les camies portaven per primera vegada una randa feta a ma, regal de na Catalina Ferrer.
 
El Reconeixement començà amb l’entrada de les autoritats acompanyant als moretons i als altres dos homenejats. Una vegada a l’escenari, els moretons ballaren un dels seus balls. Així es va donar pas a l’Estol d’es Picot, que donà la benvinguda als assistents amb una cançó escrita expressament per l’acte p’en Gabriel Barceló. Començà així l’acte de Reconeixement de Mèrits als Moretons, que estaven apadrinats per n’Albert Carvajal i Mesquida, coautor del llibre dels moretons. L’historiador Carvajal va contar breument la història dels moretons. Seguidament la Delegada de Cultura, Margalida Fons, va llegir un extracte de l’acte de la sessió on s’atorgava el reconeixement de Mèrits als Moretons. El Batlle de Manacor, Miquel Riera, va donar la placa acreditativa al President de l’Associació de Veïnats, Antoni Oliver, que una vegada rebuda la distinció va agrair, en nom dels moretons, la condecoració. Després els sis moretons de dècades anteriors reberen la corona, símbol dels moretons, de mans del mestre actual, Guillem Nadal “Marit”, com a homenatge, i ballaren un ball, que dedicaren a tots aquells que en la seva infància portaren la corona dels moretons. Finalment, els sis moretons actuals pujaren a l’escenari per ballar els demés balls.
 
L’acte acabà amb el reconeixement de mèrits als senyors Marià Villangómez i a dom Jossep Massot, monjo de Montserrat.
 
 
SOPAR DE COMPANYERISME

El passat 27 d’abril va tenir lloc el IV Sopar de Companyerisme de l’Associació de Veinats, que tradicionalment es fa al Claustre del Convent. Enguany vàrem ésser 150 amics, i soparem d’arroç brut i freixura. A tots vos convidam per a la propera edició.

En el transcurs del sopar, el President de l’Associació va declarar el 2001 com a “Any dels Moretons”, segons l’acord pres per la Junta Directiva, amb motiu d’haver estat guardonats amb el Reconeixement de Mèrits 2000.
 
 
ELS MORETONS A INTERNET

L’Associació està estudiant la possibilitat d’obrir una pàgina WEB sobre els Moretons.
 
El fet que l’Ajuntament atorgués el Reconeixement de Mèrits als Moretons ens ha provocat un compromís més formal de cara a la divulgació de la nostra cultura i tradicions, amb la qual cosa ens sentim compromesos. Aquest compromís no és imposat, sinó per convicció a contribuir a difondre la nostra cultura, que d’alguna manera hem estat hereus de l’obligació de transmetre-la.
 
Per tant, i donades les tecnologies del segle XXI, aprofitam els mitjans i la tècnica per difondre arreu del món els nostres benvolguts Moretons.
 


A.VV. d'es Convent, es Centre, es Tren i s'Antigor - Manacor - Illes Balears